image
Idag på Aneby BK har tjejerna och jag gjort Beteende- och Personlighetsbeskrivning Hund: BPH! Det var spännande och kul och jag tycker att de gjorde väldigt bra ifrån sig. Jag är nöjd med hur de reagerade och det mesta var förväntade reaktioner eller ickereaktioner 🙂

Moment 1: Främmande person
Jag tycker att beskrivaren var lite fel ute angående båda tjejernas sociala egenskaper. Alla som någonsin träffat både Twiggy och Hjinx vet att de älskar människor; främmande som kända! Inga som helst problem med någon form av kontakt med människor, hantering eller hälsning. De är även lyckliga hos veterinären. Båda tjejerna fick en 1:a (av 0-4 där noll är inte alls och 4 är mycket) på ”glad i främmande människor”. I genomgången efter så påstod beskrivaren att de inte tyckte det var särskilt skoj eftersom svansen inte gick kraftigt och de inte fanns så mycket slick mot ansiktet; vad hon kallade aktiv hälsning. Hjinx sa hon hade svansen mellan benen och slickade sig i mungiporna. Så här efteråt önskar jag att jag hade haft någon som filmade. Då hade ni, som jag, sett hur de satt tryckta mot testledaren och sa hej balaserat utan att flamsa/hoppa för mycket eller slabba. Interagerade lagom mycket med den främmande personen men hade koll på var matte fanns. Lät sig snällt hanteras.
Hjinx fick en 4a (mycket) på trygg med situationen och Twiggy fick en 3a på trygg.

Moment 2: Föremålslek
Här blev det ett fiasko med Twiggy. Hon hittade en kissfläck precis då momentet började och eftersom Hjinx precis höglöpt är Twiggy rätt lost i lukter. Jag hann aldrig få tilbaka hennes odelade uppmärksamhet/intresse innan jag beordrades börja leka. Inte heller hann jag leka upp henne innan jag ombads kasta. Tämligen korta sekundrar fick jag på mig. Hon lyckades kasta bak en trånande blick mot kissfläcken också precis då jag kastade leksaken. Så hon missade helt att den for iväg. Standardleksaken var inte särskilt imponerande. Resultat:
Energisk: 4
Lekfull: 0
Ger inte en rättvis bild av henne. Hon är absolut inte galen i föremålslek; i synnerhet ivägkastade ”stilla” leksaker är inte så kul för henne. Jagandet och att kampa är kul men fallen leksak är rätt blasé 😉 Hon är absolut mer lekfull än vad dessa siffror visar.

Hjinx äääälskar ju all form av lek med både mig och andra och säger någon att grejen går att leka med så är Hjinx inte sen att hålla med! Så där var det inga snack om saken. Dubbel 4a.

Moment 3: Matintresse
Båda tjejerna älskar mat och godis men de är inga monster och är uppfostrade så de vet att inte krafsa och böka för mkt. Tror även de är så smarta att de faktiskt förstod att de var chanslösa på den stängda burken. Hjinx provade och ställde sig sedan och stirrade på mig uppmanande; hjälp mig tack! Twiggy provade men hade så mycket att kolla som vanligt så hon gick iväg lite och lyckades hitta en bortglömd påse med skinka uppe på en agilitytunnel haha Det om något borde väl klassas som högt matintresse 😉
Twiggy
Energisk 2
Hjinx
Energisk 2

Moment 4: Överraskning
Twiggy
Nyfikenhet 0
Arg 0
Trygg 2
Enligt beskrivaren hade det blivit onödigt läskiga förhållanden i detta momentet för Twiggy; en figurant hade råkat framstå olyckligt så Twiggy blev lite övervälmad; var är egentligen hotet. Jag själv höll ju bara blicken på dumpen. Det hade som sagt varit en hit att filma. Men Twiggy tyckte den där uppflygande saken var förjäkla läbbig och hon försökte fördjäves få in någon vittring av den på håll. Litade på mig och kom över sin rädsla så fort vi gick fram till den. Jahaaaa var det precis som att hon tänkte och hoppade upp på den. Inget kvarvarande intresse.
Hjinx
Nyfikenhet 4
Arg 0
Trygg 4
Här fick jag se allt för hon hamnade aldrig bakom mig. Det var väldigt intressant att se hela förloppet! Gav i från sig ett doft huff och flög sidledes någon meter och gick omedelbart på båge närmare och närmare. Kom ända fram och sträckte ut nosen och nickade från sida till sida för att försöka få in någon doft. Kontakt mkt snabbt.
Inget kvarstående intresse.

Moment 5: Skrammel
Twiggy
Nyfiken 4
Trygg 4
Hon gick direkt fram till den utan undanmanöver, stoppade in snoken i hålet. Hon var inte rädd alls. Hon tyckte liksom inte det var någon big deal. Kollade av den direkt och gick sen och nosade lite längre bort, kissade.
Inget intresse då vi promenderade förbi. Hjinx
Nyfiken 1
Trygg 4
Förstår inte riktigt 1:an här. Mycket cool reaktion och gick direkt runt den på baksidan utan att vika ut mer än förväntat av en bc. Det skulle vara att hon liksom inte gjorde någon tempoväxling eller uttyckte något särskilt då. Som att ”Jahaja det var det”. Nosade av den men kände inget behov av att peta på den eller trycka in huvudet. Gick och kissade över Twiggys fläck. Inget intresse på promenaden förbi.

Moment 6: Närmande person
Twiggy
Glad i främmande människor 1
Arg 2
Trygg 2
Jag är glad över hennes reaktion. Inga överdrifter och ett sund pudel-temperament tycker jag! Hon tyckte personen var otäck och hotfull men blev inte så rädd att hon ville fly. Försökte mota bort stående i höjd med mig med ordentliga skall men inte för mycket aggression. Svansen rakt ut.
När vi gick fram är jag mycket nöjd med hennes snabba konstaterande att det inte var farligt och hennes vilja att hälsa och följa med den tidigare hotfulla personen. Jag håller inte med om den låga siffran då hon hälsade på ett öppet och trevligt sätt. Jag har varit och är rätt noga med att mina hundar ska hälsa balanserat och hänsynsfullt på folk.
Hjinx
Glad i främmande människor 1
Arg 0
Trygg 4
Det blev ganska skrattretande! Hjinx gick och la sig och då den utklädda personen visade sig viftade hon förstrött på svansen: ”hejhej, wutsup?” Kollade sig omkring och flera gånger vaggade svansen där hon låg. Då vi gick fram gick hon ledigt med och nosade lite i gräset. Hon kom och satte sig med hakan mot den utkläddas lår och kisade: ”heeej ska vi keeeela?” Totalt jäkla obrydd! Henne vill jag inte ha med i en mörk gränd 😉

Moment 7: Underlag
Twiggy
Trygg: 4
Hjinx
Trygg:4
Bor man i, och är uppväxt i ett renoveringsobjekt till husskrälle antar jag att gå på knarrande vickande plasttakskivor inte är någon big deal 😉

Moment 8: Skott
Twiggy
Trygg: 4
Tittade till hastigt åt skotthållet utan att visa något som helst obehag.
Hjinx
Trygg: 4
Vände huvudet lite men i övrigt noll reaktion. Gjorde inte ens en tempoväxling.

Över alla moment:
Twiggy
Energisk 4
Positiv attityd 4
Ljudlig 0
Arg 0

Hjinx
Energisk 3
Positiv attityd 4
Ljudlig 0
Arg 0