Wihoo, här går det undan i svängarna! Vad som kändes som ett projekt för en evighet fram i tiden är plötsligt presens! Nu kan jag stå en bit ifrån många utlagda pinnar och sända henne för att söka av pinnarna från utgångsposition! Och det funkar riktigt bra! Se själva, film nedan! 😀 *Glad Lina*

Även resterande av dagens pass gick väldigt bra! Så underbart; Leo sov i vagnen, Yazza väntade bredvid utan att frysa i det milda vädret och Nova lekte i lekparken bredvid helt nöjd!!!
Hjinx var riktigt duktig förutom på slutet. Hon har fått härdsmälta när det kommer till fjärren. Hon blir otrygg och vill inte lägga sig och lägger hon sig så gör hon det gärna med smygande stil eller med ena benet under sig typ ”det är synd om mig”-stuket. Eller så försöker hon fly iväg. Jag kan för mitt liv inte förstå varför?! Även andra skiften är det troll i men mest har det varit ligg från sitt och ligg från stå. Hon är i o f sig kanske i någon form av skendräktighetsperiod. Märks inte mkt, men jo skulle nog kunna vara så, ligger i alla fall rätt i tiden.
Hon är löjligt repetitionskänslig, det har jag skrivit om tidigare. Dvs hon tar att göra om grymt hårt, hon skulle vilja ha guld och gröna ängar för varje repetition, i alla fall i vissa moment. Men blir det fel och jag säger oj eller bara visar att ”näpp, gör om” så tar hon det som om jag smällt till henne i nyllet?!! Jag har dock lärt mig att på den här hunden funkar inte time out i den situationen. Dvs gör du inte ditt bästa så får du inte träna. Näpp, hon måste jobba sig igenom det hon upplever svårt, annars vinner hon. Hon vill ju bara bort från situationen. Det låter ju som om jag är väldigt hård och hotfull i träningen men det är jag inte. Jag är bara väldigt noggrann med hur precis jag vill att ett skifte ska se ut. Dvs lägger man sig med en tass under sig eller sätter sig upp med ett rumplättande, näpp då är det ”gör om, gör rätt”. Men jag hoppas att vi med tiden ska kunna jobba oss förbi dessa temporära hang-ups och att tiden det tar för henne att acceptera att man visst måste jobba klart och anstränga sig, blir kortare och kortare. Jag ska erkänna att det är svåååårt att hålla tålamodet i schack då hon beter sig så här till synes helt utan giltig anledning. Men en bordercollies värld av intryck är ju långt vidare än människans. De överanalyserar väldigt gärna. De som säger att man får allt gratis med BC och att man knappt behöver träna har nog inte tränat en BC själv någon gång. Det som i min uppfattning skiljer BC mot de flesta andra raser är viljan och förmågan att göra saker och ting liiiite bättre, lite snabbare, lite snyggare än många andra raser. Men det är som en Ferrari med Aspergers syndrom; blir lätt för mkt av det goda och kan vara lätt att slira i svängarna så att säga. 😀 För man måste träna saker och ting på många fler sätt än med tex en Pudel. En Pudel kanaliserar lättare tycker jag. Inser vilket av alla intryck som är det viktiga och sållar bort resten. Men jag ÄLSKAR att träna med BC, det är vad jag alltid velat ha!

En annan tanke jag fick idag, var hurvida vallningen spelar in i lydnadsträningen. Vi är överlag väldigt sams även i vallningen men visst är det en del motstridiga viljor där och en del grymt till läggandet. Jag har tidigare reflekterat över att mitt Liiiiggg! låter rätt likt Hjiiiiinx! Vidare funderar jag nu efter att ha stött på patrull kring fjärr-ligget om det är för att hon tänker in vallningsligget där hon faktiskt väldigt ofta lägger sig så här ihopkurat med tassen under sig! Jag har egentligen inte kommit någon vart med att sätta kommandon på saker och ting i vallningen (förutom ligg) så därför känner jag rent spontant att jag skulle vilja använda engelskan. Även om jag måste erkänna att det känns lite krystat och smålarvigt. Men oh så praktiskt! Jag vill förstås i förlängningen använda pipan men det känns som att det är en lättare övergång för mig att faktiskt lära mig SÄGA rätt kommando i skarpt läge så att säga än att på en gång kunna åstakomma rätt visselsignaler men den vad jag förstått svårmanövrerade vallningspipan.
ligg: lie down
höger: away
vänster: come by
fram: get up eller walk on
sakta: time eller steady

Förrutom fjärren och vittringen så tränade vi en liten gnutta fritt följ och metallapportering idag också. Nu i och med att vittringen känns mindre avlägsen så känns det som att vi är lite lite närmare en debut i trean 😀