Tog mitt pick och pack och åkte till Vallentuna BK i dag för att träna. Sist var jag ensam där. Den här gången var det fullt på flyga-modellflygplan-klubben och även flera ekipage på BK. De flesta verkade dock ha varit där ett tag för de droppade av allihop så småningom. Många som tränar inför nästa helg tävling säkert.

Hjinx brydde sig inte ett dyft om modellflygplanen trots att de flög över huvudet på henne och lät ganska ordentligt högt. Märkligt. Inte heller de andra hundarna är någon big deal. Hon fixade att jobba med vår ruta trots att det var en labbe som sprang budföring 15 meter bredvid.

Men jag känner mig lite melankolisk efter dagens pass. Lägger ihop senaste tidens pass och inser att det är lite för mycket som är osäkert för att jag ska känna någon vidare tillit till att hon fixar det (så bra som jag vill) på provet. Man måste ju upp i en kvalité och stabilitet i momenten som är en bit över kraven för godkänt så att säga eftersom det oftast faller bort lite på tävling i och med att man är lite nervös, det är mer störningar, det är mindre belöningar och framförallt bara ett försök per moment. Samt att vissa domare letar fel snarare än dömer rättvist. Kanske i synnerhet med den rasen Hjinx är? Den teorin  har jag ännu inte hunnit göra min egna slutsats i.

Som en sådan sak som hände idag; Hon har varit väldigt stabil i apporteringen, tyckt det varit roligt, plockat upp den väldigt fint och har haft bra fart både in och ut. Säger jag stanna innan jag kastar så sitter hon still. I dag kastade vi väl apporten kanske 7-8 gånger sammanlagt. Två utav dessa gånger vände hon innan apporten?????! Wot liksom! Jag inser ju att det måste varit någon liten BC-detalj som hon uppfattade men inte jag. Det var bara att fråga henne vad hon sysslade med och kasta om så blev det bra men det gör ju att jag och min vinnarskalle känner oss väldigt dragna vid näsan. Ett försök som sagt.

Rutan verkar fungera väldigt mkt bättre med markerade kanter. Tror jag måste sluta träna utan kanter innan hon är mer säker. Crap att jag inte har tillgång till kantband….tips på var man köper sådana? Jag kan såklart sy egna också…får kolla om jag har något band som är tillräckligt långt och i rätt färg. Tror inte det så får väl försöka köpa…
Där är också en sån där dum grej- är jag tyst men klickar när hon är i mitten kan hon stanna på stället så att säga, bara vända sig om fast på samma spår. Ropar jag stanna ja då ska hon ut och fara åt sidan när hon stannar.

En annan sak jag stressas lite av är avstånden. Jag tycker jag mäter/stegar rätt men en tidigare erfarenhet är att jag tenderar att tränar på för kort avstånd (förutom sist jag tävlade tvåan, med Spookie. Då tyckte jag faktiskt nästan tvärt om, att jag fick stå nära.) Vi har inte hunnit ut på rätt avstånd, jag vill ju att hon ska kunna prestera på för långt avstånd för att det på tävling ska bli lättare. Men fjärren och rutan är betydligt lättare på ett kortare avstånd än så länge.
MÅSTE skärpa mig och komma ihåg att träna platsliggningen också eftersom avståndet nu är 15 meter längre!

Det var synd att jag inte filmade idag istället för i förrgår för tyckte vi hade en bättre dag över lag idag.

Jag tycker det är svårt med fria följet för det tycks påverkas väldigt mycket av hur jag går/rör mig/flyttar fötterna. Jag avslutade hela träningen med ett andra fotpass. Ett pass som mest är för min egen skull, för att trampa runt och inse hur jag bör göra. Jag tycker inte det gör så mkt att Hjinx får traggla lite sådär i slutet av passet. Hon blir trött och det är bra i min värld. Så länge man inte kompromissar med belöningen. Och det tror jag inte hon tyckte, hon fick nämligen husse-torkad kassler 😀
Jag kom i alla fall fram till att jag kan röra mig mer bort i från henne i vänster om marsch för att slippa trängas med henne. För hon flyttar på sig men inte tillräckligt distinkt. Jag vill gärna att vi svänger 90 grader så att hon gör en framdelsvändning. Flyttade jag bort i från henne var det mycket lättare. Jag har experimenterat med hastigheten, om jag kan få henne att vända kvickare om jag vänder väldigt snabbt. Jag har också provat om jag kan ta ett steg där jag vinklar ut innerfoten 90 grader innan vi vänder. Jag har provat om jag kan dra bak min vänsterarm för att visa henne att vi ska svänga. Jag testade att säga ett nästintill ljudlöst schyy-ljud eftersom det är väldigt farteggande för henne. Men tror det bästa var just att kliva ut i från henne. För jag vill ju inte få några DK:n för övertydliga vänstersvängar. Men inte heller neddrag för trängning. Jag föredrar en väldigt tajt position i foten och det är inte alltid så fördelaktigt tävlingsmässigt har jag märkt för att vissa domare misstolkar det som trängsel. Inte för att jag säger att inte  Hjinx kan tränga. Hon gjorde det i förrgår på filmen, mest troligt för att jag bar med bollen och dessutom i fel belöningshand. Men det är absolut inget genomgående för hennes fotgående så att säga utan mer ett av alla fel hon kan göra då och då. Så att få neddrag för trängande är inget jag vill.
Självklart hjälper min stela/ömma kropp och stora mage inte vår FF-träning 🙂 Men snart är lillebror ute som sagt!

Idag tycker jag fjärren funkade fint, annars ett av våra osäkrare moment än så länge. Undrar dock över om jag ska kunna tagga till henne tillräckligt efter ett helt program. Det tycks vara ett ganska påfrestande moment psykiskt för henne. Även hoppet funkade väldigt bra idag, det krånglade väldigt i förrgår. (Bara för att jag trodde det var safe, precis som apporten spelade mig ett spratt idag)

Något som skulle hjälpa mig vore om jag inte hade så höga mål poängmässigt utan kunde va lite mer förlåtande….(realistisk??)