Idag är det tisdag vilket innebär blodprov för Nova. Eftersom jag lyckats få punka på bilen så hade jag ärende till däckdoktorn också.
Därför passade jag på att träna Frigg i att vara ensam hemma.

Hon är då en utbrytarkung vill jag lova! Hon hade tagit sig ur hagen när jag kom hem, Hjinx med. Satte in båda där nämligen för att Frigg skulle ha någon att se upp till och ta efter. Och det är inte första gången hon tar sig ur hagen 😉 Hon är en målmedveten liten tjej! Nåväl hon var lugn både då jag gick och när jag kom tillbaka (lyssnade en stund båda gångerna)

Sen busade vi lite, gick ut och kissade. Hon fick lite mat och medan hon åt den gick jag och Hjinx ut framför huset (Nova sov i vagnen på altanen.) Så hon blev helt ensam. Hörde hur hon pep några gånger då maten tog slut men sen la hon sig att sova! DUKTIG tjej!

Gick in en gång för att hämta kameran. Kastade några frolicbitar utan att titta så mkt på henne där hon låg i biabädden i hagen. Hon tuggade fortfarande när jag gick ut igen. Några pip hörde jag men sedan somnade hon igen! Och då tjoade och stojade ändå jag och Hjinx utanför fönstret! När Hjinx och jag var klara lyfte jag ut Frigg och hon kissade och busade lite med Hjinx stora gumminätboll som hon aldrig sett förr.

Igår åkte vi ju bussen hem och det gick jättebra med Frigg, även om hon bara satt innanför jackan.

Nova tränar henne! Förser sig med en skål torrfoder och säger sitt. Valpen sätter sig och Nova säger varsågod eller stoppa munnen och ger henne en godis som valpis käkar upp 😀

Det är tur att hon är tingad för hon är bra söt 🙂

Hjinx då! Jo återigen ett suveränt pass!!! Vilken hund hon är! Och nu löper hon ändå! Vilket märks i vardagen, hon är nosig och lite tramsig, lyssnar inte omedelbart ute alla gånger, om det finns en kissfläck. Men ändå presterar hon så himla bra och gör stora framsteg!

Efter idag kan hon både läggande och ställande under gång 😀
Jag la upp passet på liknande sätt som sist- bakåtkedjat. Riktigt fint lägger/ställer hon sig också! Nu måste vi bara befästa för jag ser på filmen att jag går med ojämn fart och uppenbarligen känner att jag måste flytta ut mig lite när jag lämnar henne, tror det bara var på stå. Hon kan fortfarande sätta sig innan kommando i återgången på stå. Men med tanke på att detta var första passet hon klarade hela båda momenten och andra passet hon klarade ställande hela momentet är jag NÖJD och inte stressad inför att det fortfarande finns finlir kvar. Jag tycker hon hade rätt ful fot inledningsvis också vilket jag såg på filmen men känns som att det är lite samma sak där- behövs fler pass för att shejpa in perfekt position så att hon alltid startar med rätt och inte förstår under passets gång vad som är rätt. På tävling kommer man ju alltid inleda med fot innan momentet också och då tror jag hon kommer gå finare fot i läggandet och ställandet automatiskt.

Inkallning gjorde hon finfint idag!

Apporten jätteduktig, tog en ganska liten apport idag. Hon flyttar ut tassen då jag tar apporten och frågan är om det kommer dömmas ned eller förbises. Säkert olika på olika domare. Tror dock jag helt slipper det om jag tar apporten med vänster hand. Det är en rest från då jag bad henne dra emot när jag tog apporten förut. Det är klart att jag kan klicka bort det så småning om.

Körde lite platsliggningsträning för det har jag varit DÅLIG på. Måste börja träna om det ska gå att tävla.

Vi tränade uppsitt (och ligg från utg.pos) lite separat då hon fortfarande kan tveka i uppsitt från ligg vid sidan.

Jag laborerar lite med belöning just nu. Har tidigare i princip helt undvikit att ta i henne utan mest belönat med lek eller godis. På tävling vore det dock bra om hon kan uppskatta klappar. Vet inte om hon uppskattar det så mkt. Försöker lära henne att uppskatta det nu i alla fall och överhuvudtaget väntar med förstärkt belöning en stund innan hon får leksak eller godis just för att man på tävling inte har några ”redskap”.

Nu ska jag redigera det jag filmade!

Så…filmkommentar:
Överlag är hon väldigt nosig just nu men det beror på löpet. Hon brukar aldrig hålla på så annars och jag upplever att hon är mer benägen att äta snökockor också nu än vanligt. Jag funderade en sväng på om det var lugnande signal med nosandet för att få mig att sluta vara så närgången men nej det är pga löpet.
Efter leken kommer ett helt läggande. Innan jag började filma har jag bakåtkedjat så det är en bit in i passet som filmen kom på.
I leken innan kommer två skall. Det är väl egentligen dessa som gör att jag undrar om hon verkligen uppskattar att bli klappad. Hon låter irriterad. (Hon ångrar sig lite direkt efter hon skäller ser man för hon vet att jag inte uppskattar dem) Jag avskyr att se hundekipage där föraren klappar och dunkar i tron att hen berömmer men hunden vill inget hellre att slippa. Jag vill inte att vi ska vara ett sådant ekipage….Men samtidigt är hon en löjligt social/gosig hund och hon viftar ju glatt på svansen och bjuder själv upp till gos så tror mer på att det är någon form av överslagshandling. Hon skäller inte ofta för hon vet att hon inte får. Hon kanske helt enkelt skäller med den rösten.

Film 1 med lek, läggande och ställande.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=bFw3sl27UmE&w=420&h=315]

Film 2, formning av foten. Vill ha henne längre bak, så att huvudet hamnar mer i jämnhöjd med mig. Då hon hamnar längre fram åker rumpan ut lite och hon ser ut att tränga lite. Så fort hon rätar upp sig blir det sååå snyggt! På mkt kort tid har vi fått språngmarschen att funka nu också! Härligt!

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=pqRfGhF5bC4&w=420&h=315]

Film 3, avslutning på passet. Fina inkallningar och duktig i apporten samt bra belöningsgos. Som sagt- hon flyttar tassarna då jag tar den men inte om jag tar den med vänster hand. Går att klicka bort över tid, rest från då hon skulle dra emot.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=qYPfq5NVVJU&w=420&h=315]