Om uppfödningen

alla

Ambitionen och valet av valpköpare
Mitt mål är att föda upp aprikosröda, svarta och vita mellan- och dvärgpudlar utav god exteriör kvalité med ett balanserat temperament.

Det ligger mycket tankeverksamhet och arbete bakom varje kull, att leta och hitta lämpligast möjliga föräldrakombinationer land och rike runt. Jag skulle inte nöja mig med mindre utan satsar hela vägen! Vågar och orkar man satsa lite extra för för att göra den bästa tänkbara kombinationen kan man vinna mycket! I Sverige har vi en liten avelsbas på Pudlar med både den aprikosröda och den vita färgen så det är ingen liten uppgift att försöka bevara och förvalta rasen. Det krävs mycket efterforskning som ibland kan vara väldigt klurig eftersom det finns mörkertal och olika tolkningar och uppfattningar. Jag hoppas att andra pudelägare världen över ska känna sig trygga i att höra av sig och diskutera rasen med mig; stort och smått, högt och lågt. Jag uppmanar till att en öppen och direkt konversation är det vinnande konceptet och vad som krävs för vår ras! Jag är eventuellt sugen på att kanske utöka antalet färger jag har men det får bli ett framtida projekt. I första hand kommer temperament. En bra häst (pudel) har ingen färg.

1a_ggn_ute6

Mina valpar föds upp minutiöst och valpköparna väljs med noggrannhet för att på så sätt knyta ihop det hela på allra bästa sätt. Det är ju trots allt den nya relationen hund + ägare som är grädden på moset. Det är nu den lilla ska växa upp, förvaltas och förhoppningsvis skänka otroligt mycket glädje! Tveka inte att höra av dig för att vi ska kunna bilda oss en bra uppfattning om varandra! Jag är en människa med många järn i elden så jag nås absolut lättast via e-mail!

slider13

Pudel för mig
För mig är Pudelns största plus dess anpassningsförmåga. Den är och bör förbli en ras som passar till det mesta, en aktiv familjehund som gärna tränar tillsammans med sin ägare, om det så är konster eller elitbruksmoment. En Pudel måste alltid behålla sin anpassningsförmåga och av-knapp. Den ska aldrig kräva ett bruksarbete. En Pudel ska klara av att ena dagen tjänstgöra som promenadlimpa och soffvärmare för att nästa dag glatt hänga med på löprundan eller agilitypasset. Jag sörjer med raser som blivit uppdelade på en bruks- och en showtyp och hoppas och tror att aldrig Pudeln kommer hamna där. Det är inte för inte Pudeln tillhör rasgrupp 9;  sällskapsraser.
Mellanpudeln är för mig en sund ras utan överdrifter. Klok och läraktig. Det ska vara en glad, social hund med glimten i ögat. En Pudel är en stor personlighet och ingen man sätter sig på!
Jag föredrar mellanstorleken framför rasens 3 övriga storlekar då jag tycker den är så lagom! Sällan för liten och sällan för stor! Den känns aldrig ömtålig och bräcklig men den tar heller ingen direkt plats; i bilen, på tåget etc. Det är ingen match att ta den under armen om man till exempel skulle stöta på en glasig trottoar.

Jag väljer valp
Jag använder inte kösystem, först till kvarn eller liknande. Jag placerar valparna efter lämplighet och alltid efter att vi träffats öga mot öga. Något som jag vill understryka är att jag aldrig, utan undantag, låter en valpköpare välja individ i en kull själv. Jag lever ihop med valparna 24-7 i minst 8 veckor, från första andetaget och ser under hela den här tiden individuella egenskaper och är den som utan tvekan kan göra den bästa slutsatsen kring lämplighet gentemot respektive valpköpares levnadssätt och önskemål. Att se valparna vid ett kort tillfälle kan aldrig ge en lika rättvis bild av dem som att leva med dem i 2 månader. Jag är självklart öppen för en diskussion och önskemål då det är i båda parters intresse att det blir så bra som möjligt.

12

Valet görs sista veckan
En annan viktig sak att belysa är att jag inte vill göra denna placering förrän absolut sista veckan. Det är mycket kort tid valparna faktiskt visar sin personlighet och även exteriört är det massor som händer på dessa veckor. Även om man kan ana saker och ting både på det exteriöra och det temperamentsmässiga planet från och med vecka 5-6 så är det sista veckan jag bestämmer mig. Detta är för att kunna göra en så rättvis bedömning av varje valp som möjligt, för att det i slutändan ska bli så bra matchningar som möjligt! Samt inte minst att jag ska känna att jag sparar rätt individ på foder för framtida avel!

13432409_564684283712230_5746906275043439267_n

 

En ur varje kull kvar i avel
Jag sparar ofta minst en tik ur vardera kull (hemma eller på foder) för att kunna fortsätta min avel om hon visar sig vara tillfredsställande till temperament och utseende som vuxen. Att bli fodervärd innebär ett samarbete oss emellan där båda parter jobbar mot gemensamma mål.

= Bästa möjliga resultat
Om alla dessa regler verkar avskräckande så vill jag förtydliga att de finns till för att det i slutändan ska bli så himla bra det bara går! Att köpa en hund är att skaffa en familjemedlem för många år framöver. Det är ingenting som kan tas med lätthet! Jag vill alltid mina valpars allra bästa i livet, de är ju som mina små skyddslingar :) Men jag är också otroligt mån om nöjda valpköpare då jag själv vet vad mycket glädje en hund bidrar till ens liv! Jag brinner för hundsport och genom att välja den målgrupp jag gjort skapas en gemenskap där vi förhoppningsvis ska kunna ha mycket utbyte av varandra, alla vi med hund från kennel Engine! Mina bästa vänner i livet har jag hundarna att tacka för!

pussmamma

Kennelträffar
Jag har som ambition att årligen anordna en träff för er valpköpare! Tillfälle att träffa t.ex. föräldrar, syskon och kusiner till er hund. Utbyta träningstips och bara ha det trevligt tillsammans!

7

Texten uppdaterades senast 13 augusti 2016