Om kennel Engine

Hundar är och har varit mitt yrke, hobby och gnista sedan jag var liten. Direkt efter gymnasiet började jag jobba professionellt med hundar, som hunddagisfröken och hundfrisör på olika hundcenter. Efter att ha blivit utbildad och diplomerad inom pälsvård startade jag min egna firma ”Salong Simsalabim” som numera heter ”Från Topp till Tass”. Just nu läser jag till sjuksköterska.

Varför uppfödning

A-kullen blev resultatet av min längtan och strävan efter att göra bättre hundar. Det var en helt naturlig väg att gå i och med min erfarenhet av hundar, tävling och träning. För mig kändes det helt självklart att föda upp egna hundar.

”Min ambition, mina mål och min drivkraft resulterar i friska, trevliga och vackra hundar”

I slutet av 2005 registrerades mitt kennelnamn Engine och jag har sedan dess fött upp mellan- och dvärgpudlar. Många av mina valpköpare tävlar med sina hundar upp till landslags-, SM- och till och med VM-nivå. Att de lyckats så bra beror naturligtvis inte enbart på hunden. Det krävs hård träning och mycket erfarenhet för att nå dit, men underlaget finns där, och det är en fantastisk känsla att se mina en gång små valpar visa framtassarna på agilitybanan, på appellplanen och/eller i skogsarbete samt på utställning!

Det finns inget krav på dig som valpköpare att du ska tävla med din hund. Även om många av valparna som jag föder upp går till familjer och personer som tävlar, går även en stor del till icke tävlande familjer. En del valpar går även till familjer som behöver extra emotionellt stöd och till personer som använder hunden som social tjänstehund i deras arbete. Pudeln är en ras som älskar att vara i centrum och leva ett aktivt liv. Hundar behöver generellt, oavsett ras aktiveras och utmanas på både det fysiska och mentala planet vilket också är något som bygger upp er relation!

Utgångspunkter

Jag strävar efter att utveckla och framhäva rasens goda egenskaper och utgår alltid ifrån tre punkter inför en planerad kull.

Temperament

Hundens hälsa och temperament är i särklass det viktigaste för er samlevnad. Temperamentet ska motsvara vad som är önskvärt för rasen; ett balanserat, socialt och tillgivet sätt utan överdrifter.

Exteriör

Mina hundar följer rasstandarden. De aprikosröda pudlarna har en mindre avelsbas. Jag låter dock inte det hindra mig utan jag strävar alltid mot att kunna konkurrera med övriga färger på utställning. Exteriören är högst viktig för hundens sundhet.

Hälsa

Alla avelshundar genomgår en rad olika veterinärkontroller för att i största möjliga mån skydda avkomman från sjukdomar och brister. Öppenhet uppfödare och hundägare emellan gör det lättare att upprätthålla Pudelns goda hälsa.

I många fall resulterar de tre punkterna ovan i att jag får finna mina tikar och täckhanar utomlands för att hitta den bästa kombinationen då avelsbasen inom aprikosrött respektive vitt inte är stor. Det ska dock vara sagt att generellt sätt har vi god kvalité på våra svenska hundar oavsett ras. Avstånd har aldrig varit ett hinder för mig.

A-kullen – Tjeckien
C-kullen – Danmark
F-kullen – Norge
H-kullen – Slovenien
I-kullen – Estland
J-kullen – Holland
K-kullen – Finland
L-kullen – Estland

Mina egna hundar som inte är svenska har jag importerat ifrån Ungern, Tjeckien och Finland. Jag har även ett samarbete med en god vän och uppfödare i Skottland, Kimberley Humphreys, kennel Ivanola 

Om mig

Jag heter Lina Moe och är född 1985 och uppvuxen i norrort; Stockholm. 2014 flyttade vi från Åkersberga till ett hus i Tenhult strax utanför Jönköping, Småland. Där bor jag nu tillsammans med min sambo Henrik och våra 4 barn och självklart ett gäng hundar! 1998 blev jag första gången hundägare och 2005 godkändes mitt kennelnamn.

Tävling

Tävlingsdebuten gjorde jag inom tävlingslydnad och juniorhandling 14 år gammal. Intresset för att ställa ut mina hundar har funnits med länge och jag har rest mellan de nordiska och baltiska länderna för att jaga championat. Jag har tävlat i flera tävlingsgrenar så som lydnad, agility, viltspår, bruksspår, rallylydnad och vallning.

Att jag tävlar handlar inte bara om att jag tycker det är kul. Det blir också ett kvitto på att min uppfödning genetiskt resulterar i friska, formbara, trevliga och vackra hundar, som passar till det mesta och de flesta.

Utbildning

År 2018 påbörjade jag universitetsstudier; Sjuksköterskeprogrammet på Hälsohögskolan i Jönköping
År 2017-2018 genomförde jag och godkändes i Svenska Kennelklubbens Uppfödarutbildning.
Diplomerad Hundfrisör
Auktoriserad ringsekreterare för utställning
Auktoriserad tävlingsledare för tävlingslydnad