Eftersom vittringen är allt annat än under kontroll så har jag frågat en bekant som också tävlar eliten med bc om lite brainstorming. Hon påminde mig om att jag måste gå tillbaka till bebisnivå igen. Värdet för att söka pinnar måste höjas. Hennes intresse för det hela är kraftigt urlakat!
Gå nära pinnarna, ge godis medan hon söker inte bara för identifiering. Jag mixtrade ganska länge. Klickade för låg och aktiverad näsa flera gånger. Flera gånger kom hon tillbaka för godis men flera gånger valde hon att jobba vidare då man såg att hon just fått korn på rätt.

Så fort jag ställer mig i utgångsposition och skickar henne blir hon ofta passiv. Hon verkar tro att det är okej att bara springa och ställa sig vid pinnarna, typ som ett konskick.

Jag vill INTE hamna i att behöva ge ett nytt sök-kommando för det är noll på en gång på tävling så varför utmana. Därför gjorde jag helt enkelt så att jag sa ett lugnt nej och kallade tillbaka henne och skickade på nytt. Vet inte om det kommer funka men hon får inte jobba vidare från att ha ställt sig passiv och det i kombo med att jag då och då klickar för att hon börjar söka och låter henne komma tillbaka och få godis kan säkert vara hjälpfullt.
Att vänta ut henne och försöka shejpa fram det tror jag inte på. Provat lite tidigare och det bidrar nog bara till ytterligare passivitet, seghet, ointresse för momentet.

Jag funderar också starkt på att faktiskt vara totalt mot strömmen och be henne snurra med mig i bortvändningen inför momentet. Detta för att hon ska få röra på sig strax innan sök-kommandot. Allt för att öka aktivitetsnivån och motverka att hon sitter och somnar till. Då kan en rutin inför momentet bli att göra en helomvändning på stället och skicka henne direkt utan halt. För att hon ska lära sig att det är ”kul, snart iväg mot pinnarna”…att man sedan behöver göra halt på tävling tror jag inte kommer vara något problem. Det är inte att få ned henne som är problemet. Hon måste dras upp.

Leave a Reply